Documentaire Requiem nieuwste project van stichting

Documentaire Requiem nieuwste project van stichting

Met trots presenteert de stichting na twee geslaagde boekproducties een documentaire van de jonge cineast Rick Roos. De productie wordt gerealiseerd in samenwerking met de omroepen L1 en RKK (KRO-NCRV) en medegefinancierd door het VSBfonds en CoBO.

Requiem: de bijzondere band tussen Hans Lachman en pastoor Henri Vullinghs

In herinneringen is de Tweede-Wereldoorlog oorlog heel dichtbij, maar inmiddels is de 100-jarige Tante Dora nog een van de weinigen die ze kan vertellen. Nog even en dan zijn ook de laatste getuigen en betrokkenen overleden. Thema’s als onderdrukking, zelfopoffering en de rol van geloof en vrijheid lijken tegelijkertijd nimmer zo actueel als nu.

Hoe bijzonder is het dat een jood een katholiek requiem schrijft?

In de film worden deze thema’s belicht aan de hand van een uniek muziekstuk, wat na jaren terug uit de vergetelheid wordt gehaald. Deze muziek, een requiem, blijkt een bijzonder symbool. Middels interviews met getuigen, experts en betrokkenen krijgen we in deze film een indrukwekkend beeld van het verzet en de bijzondere band tussen een joodse componist uit Berlijn en een Limburgse pastoor.

Door de combinatie van de muziek met beelden van het (rivieren)landschap en historische foto’s wordt op een bijzondere manier het historisch bewustzijn van de kijker aangesproken.

Voorvertoningen Requiem in verschillende bioscopen Limburg

De film wordt op 28 april voor het eerst uitgezonden op landelijke televisie. In maart werden echter verschillende speciale voorvertoningen georganiseerd op verschillende bioscopen in Limburg.
Iedere vertoning werd ondersteund door een korte lezing door diverse historici waarin wordt ingegaan op de lokale historische achtergronden in relatie tot de film.
8 maart – filmhuis De Nieuwe Scene Venlo
10 maart – parochiekerk H. Nicolaas Heythuysen
11 maart – filmhuis ECI-Roermond
15 maart – filmhuis Het Domein Sittard
18 maart – filmhuis Lumière Maastricht
26 maart – Berkele Heem Horst
29 maart – Limburgs Museum
10 april – ’t Haeren Grubbenvorst (bij themamiddag)
Televisievertoningen Requiem

De documentaire is te zien bij de RKK op NPO2:

– dinsdag 28 april 16.30

Omroep L1 zendt de film ook uit op:
– zaterdag 16 mei 18.00
– zondag 17 mei 11.00, 13.00 en 15.00